Paragrafen

Onderhoud kapitaalgoederen

Openbare ruimte

Beleidskader
De openbare ruimte bestaat uit kapitaalgoederen zoals wegen, groen en speelplaatsen, bruggen, kades, openbare verlichting en verkeersregelinstallaties. Eind 2022 is de nota Onderhoud kapitaalgoederen openbare ruimte (2022/2432) door de raad vastgesteld. Deze nota bevat het beleidskader voor de gemeentelijke kapitaalgoederen in de openbare ruimte.

Kwaliteitsniveau
De Kwaliteitscatalogus van CROW (kennisinstituut voor de openbare ruimte) deelt de technische kwaliteit van de openbare ruimte op in vijf categorieën (A+, A, B, C en D). Kwaliteitsniveau A staat voor een hoog kwaliteitsniveau en kwaliteitsniveau D staat gelijk aan het hebben van een slecht onderhoudsniveau/onderhoudsachterstanden; deze delen van de openbare ruimte zijn niet acceptabel of hadden al vervangen moeten zijn.
De openbare ruimte in Zaanstad onderhouden we wat netheid betreft  op kwaliteitsniveau C. Uitzondering hierop is het centrumgebied (voorheen Inverdan) bestaande uit de Gedempte Gracht, de Dam en het deel van de Westzijde dat deel uitmaakt van het kernwinkelgebied; dat onderhouden we op kwaliteitsniveau B. De (technische) vervanging van de openbare ruimte vindt plaats op kwaliteitsniveaus C.  De nota ‘Onderhoud kapitaalgoederen openbare ruimte’ geeft inzicht in de onderhoudstoestand (anno 2022), legt de haalbare onderhoudskwaliteit vast en geeft inzicht in de beschikbare en benodigde middelen. In de nota kijken we vooruitnaar de opgave voor de jaren 2022 en verder. Zaanstad streeft ernaar om de onderhoudsachterstanden niet verder te laten oplopen dan 15% van het gemeentelijk areaal. Deze ambitie is door de raad vastgesteld in 2017 en is vergelijkbaar met die van andere gemeenten als Amsterdam, Haarlem en Rotterdam.

Onderhoudsplan
De volgende onderhoudsplannen zijn van toepassing:

Omschrijving onderhoudsplan

Looptijd plan

Achterstallig onderhoud

Nota onderhoud kapitaalgoederen

4 jaar

Ja

In 2021 zijn delen van de openbare ruimte opnieuw geïnspecteerd. We actualiseerden  de hoogte van de onderhoudsachterstanden en maakten een nieuwe prognose voor de benodigde financiële middelen voor de komende jaren. De totale onderhoudsachterstanden zijn gesteld op € 28,2 mln. In de geactualiseerde nota Onderhoud kapitaalgoederen openbare ruimte 2022 zijn de nieuwe inzichten verwoord.

Jaarlijks actualiseren wij  het meerjaren-investeringsplan(MIP) voor de openbare ruimte. We houden dan onder andere rekening met met woningbouw/bouwimpuls en de werkzaamheden van andere partijen (hoogheemraadschap, nutsbedrijven woningbouwcorporaties). Binnen de financiële ruimte benoemen we  de vervangingsinvesteringen voor de komende jaren waarbij we een overplanning hanteren. . Daarmee kunnen we vertragingen van projecten opvangen.

Speerpunten 2025

  • Consolideren van de onderhoudsachterstanden
    Uitgangspunt is dat we onderdelen van de openbare ruimte waar nodig zaken tijdig vervangen, zodat ze geen gevr opleveren in het dagelijks gebruik. Met de financiële ruimte voor vervanging van de openbare ruimte mogen de onderhoudsachterstanden niet toenemen.
  • Werving van civieltechnische voor aa bereidingscapaciteit voor vervangingsprojecten
    Er is schaarste in de arbeidsmarkt om de voorbereiding van vervangingsprojecten te kunnen bemensen. De werving van voldoende personeel is een belangrijk speerpunt in deze arbeidsmarkt.
  • Samenwerking met externe partijen
    Om het werkpakket te kunnen realiseren, moeten we projecten en inzet van partijen goed op elkaar afstemmen.
  • Ontwerpaanpak openbare ruimte
    De ontwerpaanpak is onderdeel krijgt vorm als bouwsteen van de Omgevingsvisie en is gericht op de inrichting en inrichtingsprincipes van de openbare ruimte. In 2024 willen we de  definitieve ontwerpaanpak als nieuw beleids- en ontwerpuitgangspunt presenteren.
  • Ontwikkelen met kwaliteit
    We ontwikkelen de openbare ruimte waar mogelijk met de kwaliteit.
  • De gemeente groener maken
    Met een fonds van € 4,0 miljoen (2023-2026) geven we uitvoering aan het Bomenbeleidsplan 2020-2050, het Groen en Waterplan en het Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie, waarmee we de stadse omgeving gebiedsgericht groener maken.

Financiën
Onderstaand financieel overzicht geeft aan op welke wijze de kapitaalgoederen en het onderhoudsbudget financieel is vertaald in de meerjarenbegroting. Dit betreft de exploitatielasten. De investeringsbedragen zelf zie je terug in de paragraaf investeringen.

Begrotingsonderdeel

2025

2026

2027

2028

Onderhoudsbudget (exploitatie)

9.679

9.660

9.660

9.660

Dotatie onderhoudsvoorziening

168

63

67

67

Kapitaallasten

13.700

16.112

17.924

19.857

2024

Bron

Verharding

6.382.361 m2

Beheerprogramma

Bomen

79.452 st

Beheerprogramma

Gazon

171 ha

Nota kapitaalgoederen 2022

Berm en hooigras

244 ha

Nota kapitaalgoederen 2022

Speelplaatsen

475 st

Nota kapitaalgoederen 2022

Lichtmasten/tunnelverlichting/brugverlichting etc.

32.500 st

Beheerprogramma

Verkeerslichten

52 st

Beheerprogramma

Vaste verkeersbruggen

275 st

Beheerprogramma

Vaste fiets- en voetbruggen

325 st

Beheerprogramma

Op afstand bedienbare beweegbare bruggen

11 st

Beheerprogramma

Lokaal bedienbare beweegbare bruggen

15 st

Beheerprogramma

Deze pagina is gebouwd op 10/19/2024 13:24:43 met de export van 10/19/2024 13:16:39