Wet open overheid
De gemeenteraad heeft op 9 februari 2023 de wens ‘maximale transparantie’ uitgesproken. Dat betekent dat het zwaartepunt ligt op de inzet op ‘actieve openbaarheid en informatiehuishouding op orde’ zoals de de Wet open overheid bedoelt. Met meer kennis en transparantie en met goede inzet van ICT hopen we op minder juridische problemen.
In 2025 werkt het college aan de volgende onderdelen:
- We hebben het platform voor openbare informatie in gebruik genomen en werken aan bijbehorende ICT-onderdelen om dit eenvoudig te laten werken zoals een goede zoekmachine.
- We werken aan openbaar maken van de verplichte informatiecategorieën zoals die door het Rijk zijn vastgesteld. Dat zijn de volgende informatiecategorieën: vergaderstukken college, adviezen, jaarplannen en – verslagen en Woo-verzoeken en -besluiten, ingekomen stukken die in behandeling zijn genomen door de raad, subsidieverplichtingen, convenanten, onderzoeksrapporten en klachten.
- We inventariseren op welke onderwerpen de meeste Woo-verzoeken worden ingediend. We werken er aan om op eigen initiatief aan de voorkant die informatie openbaar te maken. .
- We werken aan verdere bewustwording op openbaar maken via cursussen en training.
- We brengen de informatiehuishouding verder op orde; we hebben tot 2030 de tijd. Voorop staat het op orde brengen van de onderdelen die nodig zijn voor de openbaarmaking van de verplichte categorieën. Heel specifiek richten we ons in 2025 op:
a) het aanbesteden en implementeren van een nieuw zaaksysteem;
b) het openbaar maken van de informatie die is overgebracht naar het Zaans Archief;
c) het opschonen van de netwerkschijf;
d) het verder op orde brengen van de papieren archieven;
e) het voorbereiden van de aanbesteding voor een e-depot en collectiebeheersysteem in 2026.
Door de verdere invoering van Microsoft 365 en de bijbehorende nieuwe werkwijze, werken wij straks eenduidiger binnen de gemeente. Hier kunnen wij de informatie beheren, zodat wij die ook kunnen vinden en leveren.