Producten, indicatoren en speerpunten

Samen werken aan een veilige stad

Product 6.1 Samen werken aan een veilige stad

Samen met onze partners werken we aan een veilig Zaanstad, waarbij nadrukkelijk aandacht is voor preventie. We stellen grenzen en bieden perspectief aan jongeren die dreigen af te glijden; onder meer door onderwijs, opleiding, matching, maar ook de inrichting en de programmering van de openbare ruimte. We zorgen voor een leefomgeving die schoon, heel en veilig is en zorgen voor een veilig werk-, ondernemers- en bijvoorbeeld ook sportklimaat. We gaan overlast tegen, maar juist ook ernstiger en minder zichtbare vormen van criminaliteit: van cybercrime en polarisatie tot huiselijk geweld en intimidatie. Criminaliteit rond specifiek het wonen (criminele netwerken, opkoop en opsplitsing, pandjesbazen) agenderen we sterker en pakken we even vroegtijdig en gericht als in samenhang en samenwerking aan.

Als gemeente opereren we nooit alleen ten aanzien van veiligheidsthema’s. Zo trekken we binnen de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland gezamenlijk op rondom crisisbeheersing en rampenbestrijding. Onder andere tijdens crises zoals de coronacrisis en Oekraïense vluchtelingencrisis geven we samen met de VRZW invulling aan de uitdagingen die rondom bevolkingszorg op onze gemeente afkomen. Als gemeente staan we verder in nauw contact met onze andere veiligheidspartners zoals de politie, het Openbaar Ministerie, het Veiligheidshuis, Noord-Holland Samen Veilig, het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum, de Omgevingsdienst en onze buurgemeenten. Er is extra aandacht voor verdere verstedelijking, inclusief de druk op de openbare ruimte en voorzieningen, en de bijdrage van het Interventieteam in pact Zaandam Oost.

Indicatoren

Naam

Realisatie 2020

Realisatie 2021

Realisatie 2022

Realisatie 2023

Begroting 2025

Streef-
waarde 2026

Bron

Veiligheidsindex Zaanstad totaal

nb

100

nb

99

98

98

Veiligheidsindex: Politiecijfers en Veiligheidsmonitor

Oordeel functioneren gemeente aanpak leefbaarheid en veiligheid (% neutraal, tevreden en zeer tevreden)

nb

77%

nb

74%

75%

76%

Veiligheidsmonitor

Toelichting

Veiligheidsindex Zaanstad
De veiligheidsindex geeft in één samengesteld cijfer de objectieve veiligheid (op basis van geregistreerde misdrijfcijfers en meldingen overlast) en de door bewoners ervaren veiligheid in Zaanstad weer. De veiligheidsindex is in 2021ontwikkeld en daarmee de 0-meting (indexcijfer 100). Als de veiligheid in Zaanstad verbetert, daalt het indexcijfer en als het verslechtert stijgt het. Meer informatie over de veiligheidsindex is te vinden op zaanstad.cijfers.nl

Oordeel functioneren gemeente leefbaarheid en veiligheid
Dit is het aandeel inwoners dat (zeer) tevreden of neutraal (niet tevreden/niet ontevreden) oordeelt over het functioneren van de gemeente met betrekking tot de aanpak van de leefbaarheid en veiligheid in het algemeen.

Speerpunten 2025

 
Ramp en crisisbeheersing
De kerntaak van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland is het voorkomen en bestrijden van rampen en crises. Maar ontwikkelingen in de maatschappij en ook mondiale thema’s zoals klimaatverandering, de energietransitie en de digitalisering van de samenleving, eisen een bredere blik die vraagt om verdergaande samenwerking met partijen en hervorming van de VRZW. Eén van de aandachtspunten daarbij is de vrijwillige brandweer. Prioriteiten voor de veiligheidsregio in 2025 zijn uitvoering geven aan de volgende strategische opgaven:

  • Toekomstgerichte crisisbeheersing

De VrZW moet invulling geven aan nieuwe taken op het gebied van landelijke en (inter-)regionale informatiedeling en inzet bij langdurige en nieuwe crises.

  • Toekomstbestendige brandweerzorg
  • In 2023 heeft het Algemeen Bestuur het programma Toekomstbestendige Brandweerzorg vastgesteld. Dit programma richt zich op versterking van de basisbrandweerzorg in Zaanstad-Zuid en redvoertuigen en duikteams in de gehele regio. De implementatie vindt stapsgewijs plaats en is uiterlijk 31 december 2026 gereed.

NH Veilig
Het samenwerkingsverband NHVeilig is een samenwerkingsverband van 32 gemeenten, politie en het OM. NHVeilig levert een bijdrage aan de veiligheid van de inwoners in de 32 gemeenten in Noord Holland door hen te verbinden, te versterken en inhoud en samenwerking te verbeteren.  Sinds 1 januari 2024 is de samenwerking tussen het RIEC, programma Ondermijning en de thema’s uit het Integraal Meerjarenbeleidsplan Veiligheid (IMV) versterkt. We werken de komende jaren aan vraagstukken zoals ondermijning (criminele geldstromen, weerbare jeugd, mensenhandel). Van de IMV-thema’s geven de 32 gemeenten, politie en OM regionaal prioriteit aan Maatschappelijke onrust en Radicalisering en Cybercrime en ‘Gedigitaliseerde Criminaliteit. De digitale component wordt steeds belangrijker. In 2023 werden maar liefs 2,2 miljoen mensen in Nederland slachtoffer van enige vorm van digitale criminaliteit. Er is een verschuiving gaande van de traditionele wereld naar de online leefwereld. Met projecten, initiatieven en samenwerkingen werken we vanuit NHVeilig aan deze online veiligheid door inwoners en partners te ondersteunen in de verbetering van hun weerbaarheid.

Beïnvloedbaarheid van de kosten

 

Beïnvloedbaar        
Er zijn geen direct beïnvloedbare kosten.         

Beperkt beïnvloedbaar        
Deze kosten betreffen de bijdrage aan de Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland (17,9 mln).    

Niet beïnvloedbaar        
Dit betreft kosten voor rente en afschrijving (€ 0,1 mln).         

Op middellange termijn beïnvloedbaar        
Dit betreft de personeelskosten (€ 1,1 mln).         

Deze pagina is gebouwd op 10/19/2024 13:24:43 met de export van 10/19/2024 13:16:39